Bauturi specifice verii
28.06.2021
in
Bauturi
Bauturi specifice verii
A venit vara, si, pe masura ce temperaturile cresc, nevoia organismului de a se hidrata este din ce in ce mai mare. Acum este nevoie, mai mult ca niciodata, sa consumam suficiente lichide pentru a nu suferi de deshidratare. Atunci cand mercurul din termometre atinge cote alarmante, este momentul sa consumi o cantitate suficienta de lichid care sa iti restabileasca echilibrul de hidratare.
In sezonul cald, consumul de 1,5 litri de apa zilnic este minimul necesar, pentru a inlocui apa pe care organismul o pierde. Dar, daca mergi zilnic la sala sau ai un loc de munca unde depui mult efort, cantitatea de lichide consumate trebuie sa fie mai mare.
Apa este, fara indoiala, lichidul perfect pentru hidratarea organismului. Dar, pentru momente de relaxare si rasfat, avem posibilitatea sa ne bucuram de bauturi lungi sau cocktailuri pe care sa le servim in timpul petrecerilor in aer liber, in gradina, alaturi de prieteni si familie. Si ce este mai placut decat sa profiti de aceste clipe pentru a putea prepara cele mai delicioase bauturi chiar la tine acasa?
Vom descoperi impreuna cateva dintre bauturile racoritoare ale verii, delicioase si simplu de preparat, mai ales atunci cand tanjim dupa un strop de racoare:
Campari Orange
Campari este un bitter obtinut din infuzia mai multor ierburi si plante aromatice cu gust amarui, impreuna cu fructe, apa si alcool. Bautura are o aroma intensa de plante si o culoare rosie, extrem de atragatoare. Reteta pentru cocktail este foarte simpla:
- 100 ml Campari
- 150 ml suc de portocale
- 4 – 5 cuburi de gheata
Avem nevoie de un pahar inalt, tip sonda, in care se pun cuburile de gheata, apoi se toarna Campari, peste care se adauga sucul de portocala. Daca dorim ca cele doua lichide sa nu se combine de la inceput, turnam bitterul incet, folosind o lingurita cu coada lunga pe care o sprijinim in interiorul paharului. Inainte de servire adaugam o felie generoasa de portocala, pentru mai multa savoare.
Aperol Spritz
Aperol este o bautura aperitiv, cu origini italiene, ce face parte din portofoliul companiei Campari, incepand din anul 2000. Fratii Luigi si Silvio Barbieri au vrut sa faca un aperitiv cu un continut scazut de alcool. Numele este inspirat de cuvantul francez pentru aperitiv, apéro. Reteta Aperol este secreta, dar se stie ca include ulei de citrice, rubarba, radacina de gentiana si scoarta de cinchona. (un copac uimitor, originar din America de Sud, ce a primit numele in cinstea sotiei viceregelui Peru, contesa Chinchon, dupa ce a fost vindecata de malarie cu coaja acestui copac, in anul 1638). Celelalte ingrediente raman, in continuare, un mister.
Cum si cand se consuma Aperol?
Aperol se consuma, in mod traditional, inainte de masa, deoarece este considerat un aperitv. Insa, in ziua de astazi, oamenii il consuma in orice moment al zilei, datorita continutul scazut de alcool, de doar 11%.
Aperol Spritz este o bautura usoara, lejera, absolut delicioasa si usor de preparat:
- 2 parti Aperol
- 3 parti Prosecco
- Un strop de apa carbogazoasa
Intr-un pahar mare de vin in care am pus o multime de cuburi de gheata, se toarna cele 3 ingrediente, peste care se adauga o felie de portocala. In Venetia sunt folosite masline verzi.
Bautura, cu nuanta distincta de portocaliu intens, a fost numita, acum cativa ani, „bautura verii”, si, de atunci, este nelipsita de la orice intalnire sau petrecere.
Ramazzotti Amaro
Ramazzotti este primul lichior de tip bitter din Italia, creat in anul 1815 de catre Ausano Ramazzotti in micul sau laborator din Milano. El este cel care a macerat in alcool o selectie 33 de de plante aromate si ierburi, radacini, flori, coji de citrice si condimente obtinand astfel o bautura versatila si plina de arome. Se disting note de cardamom, smirna, scortisoara si coaja de portocala, ceea ce fac bautura foarte indragita de un numar din ce in ce mai mare de consumatori.
Are o culoare aramie cu nuante rosiatice un gust dulce – amarui cu note de fructe de padure, ciocolata si nuci.
Se recomanda a fi consumat simplu, cu cuburi de gheata sau in cocktailuri si bauturi lungi, ca de exemplu:
Daca esti intr-o dispozitie intunecata asortata cu putin mister, este acum este momentul pentru
Perfect Manhattan cocktail
- 30 ml Woodford Reserve Whiskey
- 50 ml Martini Rosso
- 50 ml Ramazzotti Amaro
- 20 ml suc de portocale
- O cireasa pentru decor
Toate ingredientele se amesteca cu gheata pana se racesc bine si se toarna mai apoi intr-un pahar in forma de cupa, pe care il decoram cu cirese care au fost pastrate in coniac peste noapte.
Flor de Caña Centenario 18 yo Rum
Flor de Caña (in traducere, floare de trestie de zahar) este astazi brandul de rom numarul 1 din America Centrala. Totul a inceput in anul 1890, atunci cand Francisco Alfredo Pellas a fondat propria sa companie în Chichigalpa, Nicaragua. Acum, compania este condusa de reprezentantul celei de-a cincea generatii ale familiei Pellas. Romul lor este invechit in butoaie din lemn de stejar, carbonizate pe interior, care au fost initial folosite pentru maturarea bourbonului.
Centenario 18 yo nu are nevoie niciodata de recomandare. El este un rom complex, rafinat si bogat in arome, corpolent, cu note intunecate de ciocolata neagra, condimente picante, nuci prajite si caramel. Acest rom minunat sta la baza unui cocktail – long -drink devastator:
Lounge Lizzard:
- 90 ml Flor de Caña Rum
- 30 ml Disaronno Amaretto lichior
- 200 ml Cola
Se toarna romul si Amaretto intr-un pahar Collins plin cu gheata, peste care se toarna Cola. Amesteca bine, pana se raceste.
Cointreau Triple Sec Liqueur
Cointreau este un lichior triplu sec cu aroma de portocala, originar din Franta. Este creat in anul 1849 de catre fratii Cointreau, Adolphe, care era cofetar, si Edouard. Lichiorul inca respecta cu strictete reteta originala, fiind considerat cel mai bun lichior de portocale din lume. Portocalele din care este facut acest minunat produs sunt atent selectionate din mai multe parti ale lumii: Spania, Macedonia, Brazilia si Haiti.
Gustul sau perfect echilibrat si complex se datoreaza mixului intre soiurile de portocale care provin din diverse locuri ale planetei. Astfel ca amestecul din coji de portocale dulci si amare cu alcool obtinut din sfecla de zahar are un mare succes.
Datorita versatilitatii sale si a calitatilor organoleptice exceptionale, Cointreau este un ingredient rafinat pentru cocktailuri (peste 500!!), unde aduce intensitate si amplifica aromele celorlalte ingrediente. Aduce un plus de aroma, intensitate si prospetime.
Margaret
• 50 ml Cointreau
• 30 ml Herradura Reposado Tequila
• 5 ml suc de lamaie
• Gheata
Se amesteca toate ingredientele si se toarna intr-un pahar ale carui margini au fost date cu zeama de lamaie si apoi garnisite cu sare.
Royal Flush
• 15 ml Cointreau
• 20 ml Bottega Nero lichior de cicolata neagra
• 15 ml Hennessy VS Cognac
• 10 ml Carolans Irish Cream
Pentru a obtine straturi frumos asezate, este foarte importanta ordinea in care se toarna ingredientele. Astfel ca primul turnat va fi Bottega Nero, deoarece are cea mai mare intensitate, apoi este randul lichiorului Cointreau, urmeaza cognacul si la sfarsit Carolans.
Cruxland London Dry Gin
Este un gin originar din Africa de Sud, brandul fiind infiintat in 1918, anul in care se nastea Nelson Mandela. Ingredientul care il face special este trufa de Kalahari, o adevarata comoara secreta ascunsa in solul alcatuit in mare parte din nisip rosu, de granulatie fina.
Din generatie in generatie oamenii desertului isi ridica ochii spre cer ascultand suierul vantului si urmarind apropierea norilor de ploaie.
Dupa ploaie, deasupra solului apar din loc in loc crapaturi sub formă de X, semn ca acolo se gasesc niste comori ascunse: Trufele de Kalahari ies din pamant la sfarsit de vara si inceput de toamna, cand umiditatea solului le umfla si le ridica spre suprafata. Aceste delicatese sunt extrem de rare si greu de gasit. Rarele comori ale pamantului sunt distilate si transformate intr un alcool captivant si savuros.
Cruxland gin are la baza un distilat de struguri peste care se adauga distilatul de trufe (trufele se distileaza separat). Se amesteca apoi cu o infuzie obtinuta din 8 plante si ierburi (ienupar, coriandru, anason, cardamom, miere, rooibos – planta din Africa de Sud, cu fructe rosiatice, folosita in special pentru ceai, migdale, lamai).
Poate cel mai bun mod de servire este sec, cu cateva cuburi de gheata, dar se mai poate savura in cocktailul clasic gin tonic, cu Martini sau in alte bauturi lunig, precum:
Negroni
- 30 ml Cruxland London Dry Gin
- 30 ml Martini Bianco
- 30 ml Campari
- O felie de portocala
Se pune gheata intr-un pahar, se adauga ginul, vermutul si Campari, se amesteca usor si apoi se decoreaza cu felia de portocala.
Fara doar si poate, vara este un anotimp frumos, cu mult soare, este perioada vacantelor si a petrecerilor in aer liber. Zilele lungi si calde ne ofera ocazia sa ne intalnim familia si prietenii si sa petrecem clipe memorabile impreuna, alaturi de meniuri usoare, de salate, fructe si inghetate, dar si alaturi de o bautura tonica si racoritoare, cu gheata multa care sa duca un plus de prospetime si relaxare.